Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Födointag, Beroende och Stress - Gemensam biologi i din hjärna

Fetma utvecklas när vi äter mer kalorier än vad vi gör av med genom fysisk aktivitet. Även om vi har medfödda fysiologiska system som kontrollerar vår energibalans, så är det uppenbart att vi ofta äter alldeles för mycket än vad vi behöver.
Varför gör vi detta? Kan det vara så att mat har egenskaper som sätter igång vårt belöningssystem, och kan stress resultera i att vi äter mer?
Med både klinisk- och experimentell expertis från tretton europeiska samarbetspartners syftar detta EU-finansierade forskningsprojekt till att undersöka den gemensamma neurobiologin bakom födointag, beroende och stress.

För mer information kontakta oss, eller ta del av vår webbsite på engelska. Du kan navigera dig fram genom att klicka på något av ämnena födointag, beroende eller stress här nedan, där du hittar populärvetenskapliga sammanfattningar.
Utforska gärna också våra forskningssammandrag, som återfinns i högerkolumnen och som kortfattat sammanfattar vår NeuroFAST relaterade forskning.

Forskningsämnen

Födointag

En vanlig förklaring till hur fetma uppstår är att den är ett resultat av ett omåttligt ätande - Varför äter vi för mycket?

Läs mer ►

 

Beroende

Konceptet "matmissbruk" - Vad är biologin bakom?

 

Läs mer ►

 

Stress

Stress och hunger - Finns det några gemensamma biologiska faktorer bakom?


Läs mer ►

Kontaktinformation

Projektledningen

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet,

Besöksadress:
Medicinaregatan 11

Telefon:
+46 (0)31-786 3568

Sidansvarig: Anders Friberg|Sidan uppdaterades: 2012-12-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?